michikos

Direktlänk till inlägg 15 december 2010

Skräck på Södermalm

Av Madeleine Lundh - 15 december 2010 22:26

I fredags när jag var ute med Aiko så såg jag att hon nosa på något rosa färgat som låg på snön. Innan jag hann dra iväg henne hade hon tagit sig ett pyttelitet slick på de... Oron att de var något slags råttgift gick i ens huvud. Men då de gick som en markering fram till en port i samma hus som jag bor i så tänkte jag sedan att det är nog någon som markerat till en fest eller nått. Iaktog Aiko så klart noga men inga tecken på att hon mådde dåligt uppstod utan hon var pigg och glad precis som vanligt i flera dagar. Dock har detta fått många på Söder att fundera på vad det var och igår fick jag höra via FB det gått ut varningar om att detta rosa pulver var råttgift. PANIK!!!!!    vad göra nu?! Jag kontaktade min veterinär som dock inte hade fått in några fall, vilket i sig jag tyckte jag lite konstigt för om det låg råttgift på 100-tals ställen på "min sida" av Söder så borde veterinärerna fått in fall. Vi ringde även Bagarmossen men de hade inte hört talas om något råttgift som var i rosa. Aiko i sig visade inga tecken på att ha blivit drabbad, till min stoooora lättnad. Dock så gick min nästa tanke på henne dräktighet om hon nu är dräktig.... Enligt min veterinär så måste man veta vad det är för råttgift innan man sätter in en behandling.

Jag ringde till Miljöförvaltningen för att ta reda på vad de visste om detta. Jo, de misstänkte att det var råttgift. De hade tagit prover idag och skickat på analys, lagt ut info på deras hemsida om detta. Anticimex och polisen var inkopplade också. Det var bara att avvakta tills de visste nått mer. Några timmar senare var jag inne på deras hemsida och då hade de kommit fram att det var färgpulver som ett löpargäng lagt ut som snitslar... och man kunde pusta ut! Men fyyyyy bubblan vilken panik jag hade innan...


Några fina dagar har vi haft i Stockholm och lite har kameran fått jobba, dock försvinner solen fort på eftermiddan men några bilder från i helgen kommer här på Aiko och rottiskompisarna Asra och Lexi.



Aiko



Aiko



Aiko



Asra och Lexi



Lexi



Lexi, Asra och Aiko


Madde

 
 
Ingen bild

Fredrik

15 december 2010 23:59

Hej!

Jag ska försöka fatta mig kort men det blir svårt för jag känner mig väldigt upprörd. Jag och min flickvän uppmärksammade det rosa pulvret förra onsdagen/torsdagen vid en fastighet på Reimersholme. Vår flatcoated retriever Mocca drog och ville fram till pulvret, alltid på jakt efter spännande saker att smaka på. Vi drog genast in henne då vi fick en dålig känsla. Vad är det där? Vet inte, det kan vara råttgift koppla henne!
Så i söndags tog vi tantorundan, ned mot årstaviken. Mocca sprang några steg före oss och vi gick och pratade bland kolonistugorna vid Hallonvägen som vi ofta brukar gå. Plötsligt stod Mocca och åt i en snöhög. Det var aldeles knallrosa, hon var helt rosa runt munnen och vi mindes det röda vi sett vid husknuten vid Reimers. Vi drog bort Mocca och sa båda, vad fan är det där för skit. Är det råttgift, frågade min flickvän. Jag tog genast upp min iPhone och googlade på råttgift, rosa och pulver och fick massor av träffar. Bland annat på Bromadiolon, ett av de värre konsumentmedlena. I den situationen chansar man inte. Vi åkte genast upp till Djurakuten (hysteriskt?). De kräkte henne och vi fick ny tid för blodprov nu i tisdags. med tisdagens återbesök 3500:-.
På måndagen när vi promenerade i Haren, brännkyrkagatan och skinnarviksparken såg jag det överallt. Reimers-Maria-Tanto. Samma pulver.
Jag bestämde mig för att gå och polisanmäla saken och ringde även Kenneth Kempendahl som är chef för parkförvaltningen Maria-Gamla Stan. Han tog det på stort allvar och jag mailade info och foton som jag tagit till honom. Om det nu var råttgift, vilket vi började misstänka, ville vi att detta skulle avlägsnas, att hundägare varnades och att i alla fall en utredning om vad det var skulle inledas snarast. På tisdagen när vi kom tillbaks från återbesöket, som visade på normala blodvärden, tog vi en promenad från hornstull mot mariaberget. Jag såg det överallt. Bergsundstrand, Högalidsgatan, Heleneborgsgatan, Hornsgatan (där jag lyckades fånga upp ett prov av pullvret i ett karamellpapper). Jag varnade alla hundägare jag träffade, och många hade reagerat som jag när de sett det.
Senare på eftermiddagen ringde Kenneth och sa att detta var jävligt allvarligt. Jag hade då gått orolog och funderat på hundägare jag eventuellt inte nått. Min oro hade vuxit och jag var helt övertygad om att någon galning gick och spred ut råttgift med syfte att skada hundar. Det har under lång tid varit en kampanj i lokalpressen mot hundar och hundägare som många av oss uppfattat det. Och med händelserna i botkyrka där någon lagt ut hundgodis med råttgift så greps jag av panik för andra hundars väl.
I dag har det varit galet. Jag väcktes 07.30 av anticimex som ville att jag skulle komma med och visa var jag hittat pullvret. Lokalradion hade fått nys om det och rapporterade. Polisen ringde mig och sa att Mitt i Stockholm ville ha kontakt med mig och vi bestämde att ses vid platsen där Mocca ätit pulvret klockan 2.
Hemma efter intervjun började jag googla och se vad som skrevs. Jag upptäckte en konstig och väldigt detaljerad varning på vovve.net inskickad igår kväll och ringde polisen för att tala med den som skötte ärendet för att tipsa. Det kändes misstänkt eftersom inget var bekräftat och personen verkade veta mycket om det. Då berättade hon att de hade fått ett samtal från en löparförening och att det var markeringar för en inofficiell löpartävling (så kallad Hashing). Jag ringde miljöförvaltningen och e bekräftade at tdet var så och att de skulle gå ut med ett nytt pressmeddelande. Jag kände mig lättad, lite skamsen över min "överreaktion" och samtidigt så fruktansvärt förbannad.
Kenneth Kempendahl ringde och jag bad om ursäkt för att jag dragit igång detta. - Du ska ha all heder. Om fler medborgare agerade som du gjort skulle det inte se ut som det gör.
Han tyckte det var fullkomligt oansvarigt och förjävligt att denna klubb utan tillåtelse lagt ut pulvret som de sade var ofarligt "men inget man bör stoppa i munnen". Han sade också att han skulle skicka räkningen för saneringen till dem så fort han fått tag i deras fakturaadress. Och han tyckte vi skulle göra samma sak med vår veterinär-räkning.
Så - det är jag som dragit igång larmet. Men många har reagerat, både här och i andra delar av stockholm - på samma sätt. Jag skäms inte, men jag tror att dessa omogna fyllbultar gör det. Eller hoppas det i alla fall. Nu vet vi vad det rosa pulvret är. Men kan vi lita på att det är dom nästa gång?
För mig är detta nytt och jag har bott på Söder i hela mitt liv och promenerat 2-3 timmar varje dag med min hund under 4 år. Har aldrig sett något rosa pulver.
Nu skrattar många på hemsidor, även hundsidor, åt historien. Men jag hoppas att detta åtalas på något sätt och att de slutar upp med att sprida okänt färgat pulver i staden. Eller åtminstone informerar stad och allmänhet.
Detta blev dyrt både för mig personligen och för Stockholms stad. Och så rik är jag inte att jag har råd att förlora en vän!

Fredrik

 
Ing-Marie

Ing-Marie

16 december 2010 07:53

Åh..jag förstår att du fick panik! Jag fick ont i magen innan jag kom till slutet av din berättelse. Vilken oro! Så himla skönt att det inte var råttgift i alla fall så att historien slutade bra. Men jag gissar att det kändes som en evighet innan man visste. Kram från Ing-Marie och "vovvsen"

http://www.stallnnylund.se

 
Ingen bild

Madde

16 december 2010 08:08

Fredrik! Du ska absolut inte känna skamsenhet över att du drog igång detta! All heder till dig verkligen att du gjorde det! Detta är inte ditt fel utan de som la ut de!! Jag är upprörd över att de bara gjorde så utan att gå ut och varna. Klart att vi hundägare undrar över det rosa pulver som våra hundar gärna smaka på.
Jag hoppas verkligen att du och kommunen får ersättning av löparklubben!
Å jag hoppas även att de skäms, löparklubben!!
Madde

 
Kicki & tjejorna

Kicki & tjejorna

16 december 2010 09:09

Till fredrik...
DU ska inte känna dig de minsta dum...DU har all rätt att däremot känna dig FÖRBANNAD!!! Jag skulle bli otroligt förbannad om jag va med om detta!!!! HUR ska folk kunna veta vad som är vad. markeringsfärg eller råttgift. Herre gud...föreningen som hällt ut markeringsfärgen, kanske skulle fundera på att BYTA till en annan färg. Tipsa dom om det. det måste ju finnas många abdra färger att välja på än rosa/rött!!!
BRA gjort och starkt av dig att inte nonchalera det. Underbart att det finns människor som tar tag i saker o ting!!!
Kram till er alla och en rikitigt gooood VIT jul!!! kram kicki

http://www.rickebyhundhotell.se

 
Anneli

Anneli

16 december 2010 12:36

Ojoj Madde !
Där hade jag allt andan i halsgropen precis som du. Skönt att historien fick ett lyckligt slut,men fördjävligt att man ens ska behöva gå och vara rädd att sina älskade kompisar ska ha blivit förgiftade...

Fredrik; All heder åt dig !!
Hoppas verkligen att klubben betalar din veterinärräkning...det är det minsta de kan göra.

Kramkram Anneli

http://www.skansens.se

 
Ingen bild

Fredrik

16 december 2010 13:43

Tack kära hundvänner!!!
God Jul på er och alla hundar.

Kram Fredrik

 
Ingen bild

Fredrik

16 december 2010 20:08

Hej igen. Innan jag lämnar detta ämne (med risk för att snöa in fullständigt) måste jag berätta om en sjuk sak. Metro har skrivit om råttgifthistorien i dag med rubriken "De skapade giftpanik i Stockholm innerstad". Där är namn och bild på två av fuktionärerna i den klubb som anordnar dessa blandningar av löp-och pubrundor, och som alltså spridit ut ett pulver som till förväxling ser ut som Bromadolion. Bromadolion orsakar alltså att djuret långsamt dör av inre blödningar då ämnet slår ut vitamin K som får blodet att koagulera. Alltså en väldigt väldigt stark variant av Waran. I artikeln har de bild och namn på två av funktionärerna. En av dem är en Britt-Marie Underwood. Jag tyckte jag kände igen henne på något sätt och googlade på hennes namn. Hon visade sig vara specialist- och chefsköterska på Karolinska sjukhusets Antikoagulationsavdelning! Vad är oddsen för något sådant.

Som sagt tack och vi ses i Skinnarviksparken eller på Långis!

Fredrik

 
Carl

Carl

17 december 2010 13:16

Hej!

Vill tipsa dig om en sida som kan komma till hjälp:

www.veterinaren.nu

Mvh,

Carl

http://www.veterinaren.nu

 
Ingen bild

Fredrik

17 december 2010 14:04

Hej Carl!

Tack! Det var denna utmärkta sida jag gick in och läste på efter att först ha googlat och funnit att det finns en mängd rosafärgat råttgift, ofta av typen Bromadiolon.
Nu visste vi ju inte men med den starka misstanke och oro vi greps av, plus att vi inte visste hur mycket hon fått i sig och hur farligt det var, så ringde vi djurakuten som tyckte vi skulle komma in med henne.
Jag vet att löparklubben handlade i obetänksamhet men jag tycker att det är anmärkningsvärt att just en specialsjuksköterska, utbildad i just antikoagulationsmedicin, går och sprider ut ett pulver som kan förväxlas med råttgift i staden och som skapar panik bland hundägare och föräldrar.

Hälsningar
Fredrik

 
Betty

Betty

17 december 2010 14:49

Vilka fina bilder på våra monster!! Tillhör själv skaran som var mycket orolig under flera dagar pga pulvret..otroligt klantigt av löparklubben och samtidigt undrar man hur det kan vara tillåtet??

Hälsningar // Betty

http://www.magicasra.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Madeleine Lundh - 11 juli 2013 00:35


Full fart på valparna nu och mycket bus med varandra. De är ute så mycket de vill när de är vakna, dock har de när de varit som varmast valt att gå in i köket och vara på det svala golvet.   Äntligen har jag lyckats ladda upp några filmer här på ...

Av Madeleine Lundh - 30 juni 2013 23:20


Valparna är redan 3,5 veckor gamla och deras tänder börjar kännas även för varandra när de leker. De har börjat upptäcka leksaker och leker även lite med de.    Här kommer veckans filmer på valparna. Några finns på Fb men inte alla utan de finner...

Av Madeleine Lundh - 23 juni 2013 23:26


Här kommer några fler filmer på trion från i helgen. Det är skillnad för varje dag hur de utvecklas och de blir mer och mer aktiva. De tre första filmerna är från igår och den sista är från idag. De har börjat busa lite med varandra. De börjar höra s...

Av Madeleine Lundh - 22 juni 2013 11:53


                                            Valparna växer och gror. Nu är det inte bara sova direkt efter de ätit utan de är vakna en liten stund. De e så goa alla tre!!        Några filmer på valpar...

Av Madeleine Lundh - 18 juni 2013 21:39

Är ju inge vidare på att blogga nu för tiden, men ska försöka lägga upp filmerna på valparna här i bloggen.    De flesta bilder kommer jag att lägga ut på hemsidan.   Jag lägger ju upp allt på FB, men alla har inte det så jag tänkte jag även dela...

Ovido - Quiz & Flashcards